Design för alla

Under våren har jag avslutat en kurs på Mittuniversitetet som handlar om att designa lätthanterliga förpackningar. En väldigt lärorik och intressant kurs som vänder sig till alla som har inflytande över hur förpackningar till dagligvaror och läkemedel utformas. I kursen får man förståelse för hur en förpacknings utformning påverkar användarens möjlighet att tolka och hantera den.

Idag har ca 20% av befolkningen nedsatt funktion i händer på grund av någon diagnos. Förutom dessa har kvinnor i genomsnitt 40% lägre handstyrka än män. En grupp som ofta hamnar inom målgruppen med nedsatt förmåga i händer och fingrar är pensionärer. Runt år 2025 kommer 25% av befolkningen att vara ålderspensionärer. Denna målgrupp har även oftast nedsatt syn, och kursen ger även ett avsnitt i hur man bäst formger grafiskt för att underlätta för den målgrupp med nedsatt syn.*

choklad_300Sista kursavsnittet handlade om hur man kan utföra tester för att ta reda på om en produkt är godkänd inom olika moment när det kommer till att öppna och använda en produkt i en förpackning. Jag valde att testa en av mina favoritprodukter – en chokladkaka (av ett visst märke). Den fick godkänt i de flesta momenten och underkänt i ett par moment. Ett av de moment som underkändes var läsbarheten på förpackningen. För att illustrera detta inlägg har jag gjort en variant på samma produkt med bättre läsbarhet. Val av typsnitt och konstrast i färg vid text och grafiska element bidrar till en bättre läsbarhet. Lite inspiration fick jag också utav den yngsta utav av testpersonerna som föreslog att förpackningen skulle kunna vara i regnbågens färger!

* Mittuniversitetet, Division of Industrial Design Sweden

2 reaktioner på ”Design för alla

  1. Åh, så snyggt det blev! Ska visa för ”den yngsta”, det lär bli Väl Godkänt kan jag tänka mig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *